Dziś pod lupę weźmiemy sobie cenne dla człowieka kwasy Omega-3. Dowiesz się czym dokładnie są, gdzie się znajdują oraz na co wpływają i wiele więcej! Czytaj dalej.:)
Spis treści:
- Omega-3- gdzie znajdziesz?
- Jakie mają znaczenie dla naszego organizmu?
- Omega-3 w świetle badań
- Niedobór oraz nadmiar wraz z dawkowaniem
- Podsumowanie
Omega-3- gdzie znajdziesz?
Kwasy tłuszczowe omega-3, które znajdują się w wąskiej grupie produktów spożywczych odgrywają bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego np. tłuste ryby śródziemnomorskie oraz produkty roślinne, które mają mniejszą aktywność biologiczną np. orzechy włoskie, algi. Kwas alfa-linolenowy jest gorszym prekursorem syntezy cytokin przeciwzapalnych niż dokozaheksaenowy oraz kwaseikozapentaenowy [1].
Jakie mają znaczenie dla naszego organizmu?
Kwasy mają wpływ na poprawne funkcjonowania oraz rozwój mózgu, a ich większa podaż pozytywnie sprzyja układowi odpornościowemu, ponieważ kontroluje syntezę różnych substancji przeciwzapalnych. Dodatkowo wpływają pozytywnie na kondycje stawów i kości, a podczas suplementacji zauważono poprawę jakości skóry oraz z poprawę gojenia się ran [2]
Omega-3 w świetle badań
Niedobór Omega-3 można zauważyć u osób cierpiących na depresje oraz ADHD, a to oznacza jednoznacznie, że wpływa na jednostki chorobowe. Badania potwierdzają, że te kwasy tłuszczowe wraz z witaminą E wpływają na zmniejszenie ryzyka śmierci o 30% z powodów sercowo-naczyniowych, które stanowią najczęstszą przyczynę zgonów. Dodatkowo u osób chorujących na insulinooporność po dodaniu suplementacji Omega-3 w odpowiedniej dawce zauważono znaczącą poprawę zdrowia oraz poprawę rezultatów podczas odchudzania [1].
POLECANE
Niedobór oraz nadmiar wraz z dawkowaniem
Przyjęło się, że dawka dla znaczącej większości nie jest dokładnie określona, ale znajduje się w przedziale 250-2000 mg na dobę. Nadmiar cennych kwasów tłuszczowych z dietą jest mało prawdopodobny i rzadko spotykany, ponieważ w diecie większości osób przeważają Omega-6. Odpowiedni stosunek kwasów omega-6 do omega-3 to 4-5:1, a idealny to 1:1. Kwasy ALA dobrze, aby stanowiły minimum 0,5% energii z pożywienia. Spożycia omega-6 nie powinno przekroczyć 4-5% energii z diety. Żeby otrzymać prawidłowe wartości należy spożywać 2-3 porcje ryb tygodniowo oraz zadbać o obecność innych źródeł. Na chwilę obecną nie ustalono szkodliwych dawek dla zdrowia omega- 3, a przedawkowanie może jedynie prowadzić do biegunek. Czujne podczas suplementacji powinny być osoby stosujące leki przeciwzakrzepowe, ponieważ kwasy tłuszczowe w wysokich dawkach mogą nasilić ich działanie [3].
Podsumowanie
Mam nadzieję, że ten artykuł okazał się pomocny oraz rozwiał Twoje wątpliwości. Zażywać powinien każdy patrząc na szereg właściwości prozdrowotnych jakie posiadają kwasy tłuszczowe EPA I DHA.
Bibliografia:
[1] Fats and faty acidas in human nutrition. Raport of an expert consultstion, FAO Food and Nutrtion Paper,
[2] Mizera J. K. Dietetyka sportowa, Galaktyka, Łódź 2019.
[3] Bean A. Żywienie w sporcie, Zysk I S-KA, Poznań 2014.
Potrzebujesz pomocy z doborem właściwie zbilansowanej diety?
Zapraszam Cię do współpracy-zobacz, jak wygląda indywidualny plan żywieniowy.
POLECANE