Chcesz ubrać obcisłą sukienkę, ale Twój brzuch ni stąd ni zowąd zwiększył swój obwód… Problemy jelitowe znacząco wpływają na codzienne funkcjonowanie z powodu towarzyszącego dyskomfortu. W artykule postaram się podzielić ewentualnymi przyczynami tego stanu oraz przekazać sposoby na zredukowanie tego problemu.
Spis treści:
- Czym są wzdęcia oraz jak często występują?
- Najczęstsze przyczyny wzdęć.
- Co jeść, jeżeli zmagasz się z tym problemem?
- Ilość błonnika ma znaczenie!
- Sól oraz wysokoprzetworzone produkty w diecie.
- Stres, a wzdęty brzuch.
Czym są wzdęcia oraz jak często występują?
Z statystyk wynika, że wzdęcia zgłasza około 20-30% populacji oraz 90-95% osób z potwierdzonym zespołem jelita drażliwego. Z problemem zdecydowanie częściej zmagają się kobiety niż mężczyźni. Wzdęcia powstają na skutek nadmiernej produkcji gazów, opisywane są jako ‘’uczucie balona” czy „pełnego brzucha”. Diagnoza i ocena poziomu wzdęć jest bardzo utrudniona, a lekarze podczas ustalania diagnozy powołują się na odczucia osoby.
Najczęstsze przyczyny wzdęć
Jest mnóstwo czynników, które mogą wpływać na powstawanie tego problemu, a najczęściej spotykane to:
- przerost bakteryjny,
- nietolerancje,
- funkcjonalne zaburzenia.
Przerost bakteryjny, który występuje u zespołu rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO). Leczenie dzieli się na etapy: antybiotykoterapii oraz wprowadzenia jadłospisu eliminacyjnego.
Nietolerancje fruktozy oraz laktozy, które są diagnozowane za pomocą wodorowego testu oddechowego. Osoby z pierwszą nietolerancją powinny ograniczyć fruktozę i skonsultować problem z dietetykiem. Osoba zmagająca się z nietolerancją laktozy powinna przeanalizować swój sposób odżywiania oraz zmienić klasyczny nabiał na wersję bezlaktozową.
Funkcjonalne zaburzenia to w dużej mierze zespół jelita drażliwego. W tym przypadku bardzo ważna jest probiotykoterapia oraz zabiegi dietetyczne.
Co jeść, jeżeli zmagasz się z tym problemem?
Niestety ciężko określić jeden schemat żywieniowy, który będzie odpowiedni dla wszystkich, ponieważ plan leczenia wraz z dietoterapią to kwestia bardzo indywidualna. Najczęściej u takich osób wprowadza się dietę Low FODMAP, która zmniejsza poziom wzdęć od 50% do nawet 80%! Źródłem FODMAP w dużej mierze są:
- Substancje słodzące: sorbitol, ksylitol, mannitol.
- Warzywa: czosnek, kapusta, strączki, brokuł, cebula, kalafior.
- Każdy nabiał zawierający laktozę.
- Zboża: jęczmień, pszenica, żyto.
Niestety tolerancja wyżej wymienionych produktów to kwestia indywidualna, dlatego należy obserwować swoje samopoczucie oraz objawy i wszystko zapisywać. Warto udać się na konsultacje z dietetykiem, gdyż wykluczenie szerokiej ilości produktów może skutkować niedoborem witamin oraz minerałów.
Ilość błonnika ma znaczenie!
W tym przypadku dobrze sprawdzi się powiedzenie- więcej nie zawsze znaczy lepiej! Ilość błonnika powinna mieścić się w widełkach 25-40 g na dobę. Ma on wpływ na objętość stolca, ponieważ kilka włókien ma zdolności do wiązania wody oraz mechanicznie wpływa na błonę śluzową jelita grubego.
Ilość soli oraz wysokoprzetworzone produkty
Bardzo często problem z wzdętym brzuchem zgłaszają osoby spożywające: słodycze, alkohol, pikantne przyprawy, posiłki przygotowywane na głębokim tłuszczu. Niestety może to wpłynąć na pogorszenie samopoczucia i nasilić objawy. Warto również wziąć pod lupę ilość soli spożywanej w ciągu doby!
POLECANE
Stres, a wzdęty brzuch
Niestety wykazano związek pomiędzy ilością stresujących sytuacji, a wzdęciami, dlatego dobrze jest zminimalizować ilość bodźców. Badania potwierdzają korelacje między patogenezą jelita drażliwego, a stanem psychicznym.
Podsumowanie
Przyczyn pojawienia się wzdęć jest mnóstwo, a najczęściej są skutkiem: złego stylu życia, kiepskiego sposobu odżywiania, jednostki chorobowej. Na problem należy patrzeć pozytywnie, ponieważ istnieje sporo metod radzenia sobie ze wzdęciami: odpowiedni sposób odżywiania, probiotyki, leki.
POLECANE