.

Sposób odżywiania jest w pewnym stopniu powiązany z trądzikiem- dieta może go łagodzić lub nasilać! W tym wpisie dowiesz się: co jeść oraz czego unikać, jak łagodzić objawy oraz poznasz przykładowy jadłospis.
 Spis treści: 

  • Czym jest trądzik oraz co go powoduje? 
  • Dieta na trądzik Co jeść, a czego unikać? 
  • Suplementacja podczas walki z trądzikiem 
  • Przykładowy jadłospis 
  • Dieta przeciwtrądzikowa- podstawowe zalecenia 
  • Podsumowanie

Czym jest trądzik oraz co go powoduje? 
 
Trądzik pospolity jest najczęściej spotykaną chorobą skóry i dotyka głównie młodzież w okresie dojrzewania, rzadziej pojawia się wśród osób dorosłych i starszych. U młodzieży powstaje on pod wpływem zmian hormonalnych- dochodzi do nadmiernego pobudzenia czynności gruczołów łojowych. 
 
Czynniki wpływające na rozwój trądziku to: 
-nadmierna produkcja łoju, 
-zaburzenia hormonalne, 
-przerost bakterii Cutibacterium acnes, 
-zaburzenia rogowacenia ujść jednostek włosowo-łojowych, 
-predyspozycje genetyczne, 
-niezdrowa dieta.

Dieta na trądzik 
Nie ma skonkretyzowanej diety, która byłaby przepisywana trądzikowi- zapewniająca jego wyleczenie. Oczywiście istnieje sporo publikacji naukowych zawierających podstawowe zalecenia, które warto wprowadzić, aby zredukować jego objawy. 

Jadłospisy idealne dla Ciebie! 

Co jeść, a czego unikać? 
Indeks glikemiczny, a trądzik 
Na wstępnie warto wyjaśnić pojęcie indeks glikemiczny– jest to wskaźnik, który ukazuje wzrost poziomu cukru we krwi po spożyciu 50 g węglowodanów, w porównaniu do stężenia cukru we krwi po dostarczeniu 50 g glukozy. 
 
Wysoki indeks glikemiczny to jeden z głównych czynników wpływających na zaostrzenie zmian trądzikowych. Wysoki indeks glikemiczny może doprowadzić do hiperinsulinemi. Jest to nadmiar insuliny poprzez IGF-1, który oddziałuje na wytwarzanie androgenów, a to może być przyczyną nadmiernego rozwoju sebocytówkeranocytów, co skutkuje zatykaniem się mieszków włosowych oraz powstaniem zaskórników. Natomiast stosowanie diety bazującej na produktach o niskim indeksie glikemicznym wpływa na zmniejszenie liczby zmian trądzikowych- jest to spowodowane poprawą wrażliwości insulinowej.[1] 
 
Mleko i produkty mleczne 
Intensywność objawów trądziku dostrzega się wśród osób ze zwiększonym spożyciem produktów mlecznych. Spożycie białek mleka wpływa na zwiększenie poziomu IGF-1 oraz insuliny, które zwiększają wytwarzanie łoju. Dostrzeżono, że największe nasilenia trądziku występują u osób, które spożywały odtłuszczone mleko oraz odżywkę z białka serwetkowego. Każdy produkt mleczny może mieć wpływ na występowanie trądziku- niektóre publikacje naukowe wykazują neutralny wpływa sera oraz jogurtów, dlatego warto na początku diety ograniczyć każdy rodzaj nabiału, by w późniejszym okresie sprawdzać tolerancję poszczególnych produktów. [2,3] 
 
Czekolada, a trądzik 
Publikacje naukowe są niejednoznaczne w kontekście spożycia czekolady i pojawienia się lub nasilenia trądziku. Jednakże dowodzą, że czekolada o wysokiej zawartości węglowodanów prostych oraz mleka ma wpływ na pojawienie się trądziku. Jest to spowodowane wysokim indeksem glikemiczny produktu, który wpływa na zwiększenie poziomu IGF. Osoby, u których zmiany trądzikowe się nasilają po spożyciu czekolady powinny obserwować organizm i ograniczyć ją lub nawet wyeliminować. [1] 
 
Słodycze i słone przekąski 
Produkty o wysokim stopniu przetworzenie bogate w tłuszcze nasycone oraz trans często cechują się wysokim indeksem glikemicznym, co wpływa na wzmożoną intensywność objawów trądziku. [1] 

Suplementacja podczas walki z trądzikiem 
Selen 
Jego niedobór u osób zmagających się z trądzikiem jest bardzo często spotykany. Znajdziesz go w: orzechach brazylijskich, łososiu, ziarnach zbóż oraz jajach. Przed kupieniem suplementu zaleca się rozpatrzenie swojego sposobu odżywiania- lepszym pomysłem jest wzbogacenie swojej diety o wcześniej wspomniane produkty niż kupno suplementu diety. 
 Cynk 
Publikacje naukowe potwierdzają, że ma on wpływ na zmniejszanie wytwarzania cytokin prozapalnych oraz wpływa pozytywnie na zmniejszenie stanu zapalnego poprzez regulację układu związanego z IGF-1. Ponadto wpływa pozytywnie na walkę z podłożem bakteryjnym wywołującym i nasilającym trądzik. Tak jak wszystko, tak również cynk w wysokich dawkach ma działanie niepożądane, dlatego nie warto zażywać wysokich dawek na własną rękę. Źródłem cynku są: nasiona, orzechy, pestki, jaja, mięso, ostrygi. [4] 
 Witamina A 
Badania potwierdzają, że wysokie dawki mogę efektywnie niwelować trądzik- pochodne Witaminy A są jednymi z często wykorzystywanych lęków przeciwtrądzikowych. Jest składnikiem bardzo mocno powiązanym ze skórą, dlatego warto zwrócić uwagę na jej ilość w diecie- źródła to: jaja, szpinak, dynia, niektóre tłuste ryby. Należy podejść do ewentualnej suplementacji z dystansem, ponieważ nadmiar tej witaminy jest szkodliwy dla organizmu.[5] 
 Omega 3 
Zmniejszają poziom IGF-1, a to wpływa pozytywnie na tłumienie objawów trądziku. Źródłem są: tłuste ryby morskie, kawior, owoce morza.[1,4] 

POLECANE

Przykładowy jadłospis 
Przygotowałem dla Ciebie plan żywieniowy oparty na założeniach diety przy trądziku- może Ci pomóc w walce z problemem. Wykorzystaj powyższe informacje i przetestuj darmowy jadłospis! Jeżeli Twoje zapotrzebowanie jest inne, to przekształć dietę zgodnie z informacjami z tego wpisu.

Dieta przeciwtrądzikowa- podstawowe zalecenia: 
1. Podczas komponowanie posiłków zwróć uwagę na indeks produktów oraz ładunek glikemiczny spożywanych potraw. 
2. Zwiększ spożycie ryb w swojej diecie- sięgaj częściej po tłuste ryby morskie np. łosoś, śledź. 
3. Wybieraj węglowodany złożone- są to takie produkty, które nie wywołują szybkiego oraz nagłego wyrzutu insuliny np. brązowy ryż, makaron pełnoziarnisty, gruboziarniste kasze. 
4. Ogranicz nabiał w diecie i obserwuj organizm. Jeżeli bardzo lubisz jogurty to zamienniki roślinne mogą okazać się dobrą alternatywą dla Ciebie. 
5. Zwiększ ilość warzyw i owoców (najlepiej z niskim IG) w swojej diecie, dzięki temu dostarczysz odpowiednią podaż witamin, składników mineralnych oraz błonnika. 
6. Obserwuj swój organizm oraz jego reakcje na stosowany model odżywiania- każdy z nas jest inny, dlatego warto zwracać uwagę na wszelkie zmiany i wyciągać wnioski. 
7. Unikaj produktów o wysokim indeksie glikemicznym– oczyszczonych produktów zbożowych, słodyczy, fast foodów. 
8. Unikaj alkoholu oraz papierosów. 
9. Unormuj masę ciała- BMI powinno być poniżej 25. 
10. Zadbaj o swoją regenerację- wysypiaj się oraz unikaj nadmiaru stresujących sytuacji. 

Jeżeli nie wiesz jak optymalnie zbilansować dietę na trądzik, to skorzystaj z mojej oferty indywidualnej!

Podsumowanie
Dieta na trąadzik powinna być odpowiednio zbilansowana i dopasowana do indywidualnych preferencji. Lista objawów oraz dolegliwości jest długa, dlatego warto w każdym przypadku udać się do sepcjalisty.

Publikacje naukowe  

[1]Correlation of allergic skin disease progression and autoimmune thyroid disease – a case study Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 2016, Tom 22, Nr 4, 311–314 

[2]Ultrasonography in the diagnosis of Hashimoto’s thyroiditis [Frontiers in Bioscience, Landmark, 21, 1006-1012, June 1, 2016] 

[3] Haritha S, Sampath KK. Skin manifestations of hypothyroidism-A clinical study. IOSR J Dent Med Sci. 2013;7(2):58-60. 

[4] The importance of nutritional factors and dietary management of Hashimoto’s thyroiditis Ann Agric Environ Med. 2020;27(2):184–193 

[5] Passali M, Josefsen K, Frederiksen JL, Antvorskov JC. Current evidence on the efficacy of gluten-free diets in multiple sclerosis, psoriasis, type 1 diabetes and autoimmune thyroid diseases. Nutrients. 2020;12(8):2316