Lista składników- ciasto:
-240 g jajka (4 sztuki),
-50 g erytrytolu,
-40 g oleju rzepakowego
-150 g mąka żytnia,
-3 g proszek do pieczenia,
-200 g świeży szpinak.
Lista składników na krem:
-300 g jogurt skyr,
-200 g mleka kokosowego light,
-20 g erytrytol,
-5 g żelatyna.
Lista składników do dekoracji:
-25 g maliny,
-25 g borówki.
Jadłospisy IDEALNE dla Ciebie!
Sposób przygotowania ciasta:
1. Ubij jajka z erytrytolem na wysokich obrotach, aż do całkowitego rozpuszczenia zamiennika cukru.
2. Odstaw mikser i delikatnie, porcjami, dodawaj olej, mieszając szpatułką.
3. Dodaj zblendowany szpinak oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy, bez grudek. Przelej ciasto do okrągłej formy o średnicy 18-20 cm.
4. Piecz w temperaturze 180°C przez 40-50 minut, używając grzania góra-dół (unikaj termoobiegu, aby biszkopt nie opadł).
Sposób przygotowania kremu:
1. Podgrzej mleczko w rondelku, dodaj erytrytol i poczekaj, aż się rozpuści. Następnie dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj.
2. Po zagotowaniu, lekko ostudź, a następnie dodaj skyr.
3. Całość dokładnie wymieszaj i wstaw na godzinę do lodówki.
Etap końcowy:
1. W ostudzonym cieście wydrąż środek na głębokość około 2 cm, zostawiając nienaruszone boki.
2. Nasącz ciasto przegotowaną wodą z sokiem z cytryny i poczekaj, aż płyn wsiąknie.
3. Gdy krem osiągnie odpowiednią konsystencję, nałóż go na biszkopt.
4. Udekoruj ciasto owocami – u mnie maliny i borówki.